23 aug

Hoe de regiokrant een springplank werd naar RTL Late Night!

Jochem en Sandra bij RTL Summer Night

Wie wil het nou niet: je verhaal houden bij Mathijs, Eva of Humberto. Dagelijks doen tientallen pr-mensen verwoede pogingen bij de grote talkshows binnen te komen. Ik zette in op de regionale krant, en bereikte uiteindelijk RTL Summer Night.

‘Kun je ons helpen ons verhaal in de media te krijgen?’ was de vraag van kinderneuroloog Sigrid Pillen van Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en Jochem Verstappen, vader van een jongetje met een zeldzame slaapstoornis. Zoontje Noah heeft een biologische klok van 23 uur, en leeft daarom continu in een jetlag. Dat heeft enorme impact op de rest van het gezin. En hoe zeldzaam de afwijking ook is, de problematiek is vergelijkbaar met die van veel meer gezinnen in Nederland. Veel huisartsen zijn er niet bekend mee, en op veel begrip vanuit de samenleving kunnen de ouders ook niet rekenen.
Pillen en de ouders van Noah besloten daarom gezamenlijk een verhaal te houden op een groot kindergeneeskunde-congres, maar wilden ook breder aandacht voor het probleem.

Persbericht

Na gesprekken met de ouders en de arts, kwam ik tot een persbericht en actieplan. Al snel gaf de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde aan de boodschap zo belangrijk te vinden dat die namens alle kinderartsen van Nederland zou moeten worden gebracht. Uiteindelijk werd het persbericht verstuurd door de Federatie van Medisch Specialisten. De timing was logisch – in de week van het congres – maar uiteindelijk ongelukkig: eerder die week verschenen berichten van Nederlandse onderzoekers die ‘slaapgenen’ hadden gevonden en er was nieuws over slaapgebrek bij startende werknemers. Het persbericht werd in eerste instantie vooral veel overgenomen door medische en gezondheidssites.

Gelderlander

Heel mooi, maar het gewenste brede publiek was nog niet bereikt. Reden om de regionale krant direct te benaderen (het gezin woont in Nijmegen, dus het werd De Gelderlander), en met succes! Zaterdag 5 augustus verscheen een uitgebreid artikel van twee pagina’s, met verschillende kaders, waarin alle facetten werden toegelicht. Prachtstuk!

artikel Gelderlander slaapstoornis Noah

Nu is De Gelderlander onderdeel van De Persgroep, net als AD en veel regionale kranten. Bij de persgroep vond men het verhaal zo interessant dat het ook een plek kreeg op de website van AD en de sites van andere regionale bladen.  Dat bleef ook niet onopgemerkt bij andere media, want onder andere Metronieuws, Libelle en Vrouw (Telegraaf) maakten er melding van.

Trending

En het werd gedeeld op sociale media. Heel veel gedeeld! Halverwege de middag moet Noah alleen nog een bericht van De Speld voor laten gaan in het lijstje met meest gedeelde mediaberichten in dat uur. Over de hele dag bleef het bericht ook in de top tien staan.

trending op social media

meest gelezen op ADOndertussen was het op AD.nl het best gelezen bericht, met ruim 400.000 views werkelijk uittorende boven de rest.

 

Summer Night

Als klap op de vuurpijl werd Jochem de volgende dag gebeld door de redactie van RTL Summer Night (de zomerversie van RTL Late Night); ze wilden de ouders en de arts in de studio hebben! En zo geschiedde. Op dinsdag werden – tussen Miss Teenager en topfotograaf William Rutten – de problemen van Noah besproken aan tafel bij Beau van Erven Dorens. Er was natuurlijk aandacht voor de bijzondere afwijking van Noah, maar meer nog voor de impact op het gezin, en voor slaapstoornissen algemeen en de behoefte aan begrip bij ouders die hiermee te maken hebben. Beter hadden we het niet kunnen wensen!

Bekijk hier een fragment uit het item bij RTL Summer night:

In de nasleep uiteraard weer veel aandacht op sociale media en nieuwe berichten op websites van onder andere RTLNieuws en Linda.

Lessen

Er zijn wel wat lessen te leren uit deze casus. Wat  goed werkt bij benadering van de pers en het overbrengen van de boodschap:

  • Een bijzonder en persoonlijk voorbeeld van het probleem, met daarachter een bredere onderbouwing.
  • De combinatie van ervaringsdeskundigen en een deskundig arts die zelf gedreven is het probleem zichtbaar te maken.
  • Directe benadering van een journalist (lang niet altijd nodig en wenselijk, maar pakte nu goed uit)
  • En natuurlijk het belang van regionale media!

De regionale krant dus. Niet alleen omdat die  kansrijk is (nieuws van dichtbij) en bereik geeft in de buurt, maar het kan ook zomaar een springplank zijn naar Mathijs, Eva of Humberto. Of misschien nog beter: de onvolprezen Beau.

Beau van Erven Dorens

 

One thought on “Hoe de regiokrant een springplank werd naar RTL Late Night!

  1. Pingback: RTL Late Night – Nachtkind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *